You are currently viewing Hoe zorg je ervoor dat je fotolijst perfect past‍

Hoe zorg je ervoor dat je fotolijst perfect past‍

Wanneer je je mooiste foto’s aan de muur wilt hangen, dan is het belangrijk dat de foto ook mooi wordt opgehangen. De fotolijst kan hierbij een heleboel doen, maar ook de manier waarop de foto in de lijst presenteert telt mee. In dit artikel neem ik je mee in een paar handige tips die ervoor zorgen dat jouw foto altijd perfect in je fotolijst past. 

De juiste grootte van de fotolijst

Als je een lijst koopt voor een specifieke foto, moet je ervoor zorgen dat je de juiste maat lijst voor die foto koopt. Dit kan een beetje lastig zijn als je niet zeker weet welke maat de foto heeft. De belangrijkste stap hierbij is om de foto of afbeelding die je wilt inlijsten op te meten. Hierdoor weet je de maten en kun je gericht op zoek naar een fotolijst. Fotolijsten komen in onwijs veel verschillende standaard maten en je kunt ook een lijst op maat bestellen, dus die juiste grootte is altijd te vinden. 

Zorg ervoor dat je foto het middelpunt is

Wanneer je lijst groter is dan je foto zelf, dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de foto precies in het midden komt. Plaats je hem niet precies in het midden, dan kan het er onverzorgd of rommelig uitzien. Zorg dus dat je alle kanten goed uitmeet om ervoor te zorgen dat links en rechts gelijk is en onder en boven ook. Zet je foto vervolgens vast om te voorkomen dat deze gaat verschuiven als hij eenmaal aan de muur hangt.

Maak je passe-partout niet in dezelfde kleur als je fotolijst.

Gebruik je een passe partout om de overige ruimte in de lijst op te vullen, dan wil je niet dat deze dezelfde kleur heeft als de fotolijst. Hierdoor kan het er rommelig uitzien of kan het lijken alsof de rand van de lijst veel dikker is dan hij daadwerkelijk is. De lijst en passe partout nemen in dit geval alle aandacht weg van de foto, die de aandacht daadwerkelijk verdient. Een aantal goede opties zijn neutrale kleuren zoals beige, grijs, of wit. Een andere optie is om een kleur te gebruiken die contrasteert met je foto’s, zoals rood, geel, blauw of groen.

 

Houd rekening met schaal en proportie bij het kiezen van een foto voor een lijst.

De schaal en verhouding van je fotolijst moeten overeenkomen met de schaal en verhouding van je foto’s. Als je fotolijst te klein of te groot is, kunnen je foto’s er wat amateuristisch uitzien. Hoewel verhoudingen vaak als vanzelfsprekend worden beschouwd, zijn ze vaak het belangrijkste onderdeel van je fotolijst. Je moet ervoor zorgen dat je lijst groot genoeg is voor je foto’s zonder dat ze te groot te zijn. Je kunt vaak al een idee krijgen van hoe goed je lijst in verhouding is door je foto’s in de lijst te plaatsen en eens goed te kijken. Je wilt niet dat je moet inleveren op de foto omdat de lijst te klein is, maar je wilt ook zeker niet te veel ruimte overhouden aan de zijkanten.

Leave a Reply